Fond za zaštitu okoliša sufinancira

Fond za zaštitu okoliša sufinancira 60 posto vašeg ulaganja u novu fasadu i plaća i izradu projekta za zgradu

Za projekte zaštite okoliša i energetsku učinkovitost Fond za zaštitu okoliša ove će godine podijeliti 600 milijuna kuna.

Obnova fasade, zamjena stolarije ili ugradnja kalorimetara tek su dio projekata na koje se građani mogu prijaviti da bi dobili povrat dijela uloženog novca. Energetskom obnovom doma može se na režijama uštedjeti 30-60 posto. Postotak sufinanciranja ovisi o dijelu Hrvatske na kojem je kuća ili zgrada. Najviše, 80 posto, sufinancirat će građevine na područjima posebne državne skrbi i prve skupine otoka, u koje spadaju, primjerice, okolni otočići otoka Hvara, Vis i Mljet. Brdsko-planinska područja i druga skupina otoka, u koju spada i otok Hvar, mogu dobiti 60 posto povrata. Svi ostali mogu dobiti 40 posto.

Za obnovu kuća natječaj će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisati u ožujku. No važno je da se najprije treba prijaviti na taj natječaj pa potom krenuti u radove. Novac nećete dobiti unatrag ako ste radove već obavili. Lani su se zahtjevi podnosili gradovima ili županijama, a ove godine podnosit će se IZRAVNO fondu.

Ministar Zmajlović najavio je da će ove godine program energetske obnove obiteljskih kuća biti još pristupačniji, brži i jeftiniji, bez visokih naknada za elaborate.

Za stambene zgrade otvoreni su natječaj i tri javna poziva, za što je osigurano više od 100 milijuna kuna. Za energetsku obnovu zgrade projekt treba prijaviti do 13. ožujka. Projekte će ocijeniti na temelju tehničkih i financijskih kriterija. Odnosno, više će bodova dobiti zgrade koje će obnovom biti energetski učinkovitije, tj. oni projekti koji za manje novca mogu ostvariti veće uštede na režijama. Na javnim pozivima za zgrade novac se dijeli dok ga ima iako su otvoreni do kraja godine. Za izradu energetskog certifikata također se dobiva postotak ovisno o području na kojem je zgrada. Jedino se u potpunosti financira izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu. Uvjet je da u roku od dvije godine počne postupak obnove za koji je ta dokumentacija napravljena. Na natječaje zgradu u ime stanara prijavljuje upravitelj. Novac će dobiti zgrada čiji projekt odgovara strogim tehničkim uvjetima fonda.

big_slika